Husk at vi har GRATIS MONTERING i øjeblikket * Book din tid online

BLIV KLOGERE PÅ DE FORSKELLIGE LYGTETYPER

Tilbage til Blog
Hvad er forskellen på positionslys, nærlys, kørelys og fjernlys? Få svaret i denne blog.

BLIV KLOGERE PÅ DE FORSKELLIGE LYGTETYPER

83 / 100

FORSKELLIGE LYGTETYPER

Hvad er forskellen på positionslys, nærlys, kørelys og fjernlys?

Få svaret i denne blog.

 

Rigtigt indstillede lygter og gode LED-pærer på bilen gør risikoen for uheld mindre og giver godt udsyn. 

 

Du har garanteret lært det, da du tog kørekort og terpede teorien igennem.  Kan du stadig huske reglerne omkring de forskellige lygtetyper på bilen?  Eller er det lidt uklart?

Her forsøger vi at give dig nogle gode og konkrete råd.  For eksempel, hvordan du sikrer dig, at dine lygter er korrekt justeret.  Samtidig opdaterer vi dig på de sidste nye regler omkring lygteføring.

Først lidt nyttig viden

Du får lige lidt tørre tal:

I 2017 blev en større undersøgelse af trafikuheld i Europa gennemført. Den viste, at 82% af ulykkerne skete under dårlige vejrforhold. 60% af disse uheld skete om natten. Manglen på lys gør det svært at se forhindringer forude. Det kan også betyde at du bliver mere døsig og mindre opmærksom eller agtpågivende. Lyset er derfor en stor faktor i sikkerheden på vejene.

Lidt flere tal:

25% af alle ulykker i 2017 skete på landeveje. Det vil sige på veje der er dårligt oplyst. Så lyset på bilen spiller en stor rolle i forhold til at undgå uheld. Ingen lygter lyser bedre end LED-lygter og dem kan du heldigvis købe og få monteret på LEDtilbilen.com.

Hvornår er det lygtetændingstid?

Lygtetændingstid er fra solopgang til solnedgang samt når vejr- og lysforhold hæmmer sigtbarheden. Det gælder f.eks. ved regn, sne og tåge, eller ved kørsel gennem en tunnel. I denne periode skal man huske at tænde for både for- og baglygter.

Kørelys til kørsel i dagslys

De fleste nyere biler har kørelys, som tænder automatisk, i hvert fald foran. Det er et emne der ofte dukker op, både i medier og på sociale medier.

7 ud af 10 bilister møder biler uden baglyset tændt i mørke eller ved dårlig sigtbarhed.

Vi er nok alle blevet vant til ikke at skulle tænke på lyset. Der er jo lys på, når kørelyset tænder. Det kan vi se ud af forruden, når det er tusmørke. Vi tænker bare ikke på, at der ikke er lys i baglygterne.

Kørelyset er beregnet til kørsel i dagslys og ikke i mørke eller dårligt vejr. “Rådet for sikker trafik” har udført en undersøgelse. Her svarer 12% af de adspurgte, at de har oplevet en kritisk situation, som følge af slukkede baglygter. Biler foran dig på en mørk landevej, kan være meget svære at se på afstand. Måske endnu sværere at bedømme hastigheden på.

Du kan som bilist let blive overrasket over en mørk bilist pludselig dukker frem i mørket. Hvis man er lidt døsig og ikke 100% opmærksom, kan det hurtigt gå galt. Det kan manglen på lys jo, som tidligere nævnt, være medvirkende til.

Brug nærlys til dagslys og mørke

Nærlyset er vel nok det tætteste du kommer på en standard-indstilling for lyset. Det er godt til lidt af hvert. Nærlys og kørelys er stort set det samme. Forskellen er, at når du tænder nærlyset, så tænder baglyset også. Lyset er godt i både dagslys, i mørke og dårligt vejr.

I mørke og dårligt vejr kan det dog være nødvendigt at kombinere med tågelys eller fjernlys. Nærlyset oplyser vejen 30 meter foran bilen og har asymmetrisk lys i højre side. Er det mørkt og ikke tilstrækkeligt gadelys, skal fjernlyset tændes.

Du må ikke bruge eventuelle tågelygter sammen med nærlyset i alm. dagslys. Er det derimod tåget eller regner det voldsomt er dette helt ok.

Brug fjernlys – når nærlyset ikke er nok

Færdselsloven §33 siger:

“Fjernlys skal benyttes når førerens synsvidde er utilstrækkelig for sikker kørsel, under hensyntagen til køretøjets hastighed.”

 

Helt konkret betyder det, at hvis du kører stærkere end du kan nå at standse inden for lysets rækkevidde, så skal du bruge fjernlys. 

Kører du mere end ca. 50 km/t, bør du skifte til fjernlys. Bremselængden ved 50 km/t på tør og frostfri vej er ca. 25-30 meter alt efter dæk og bil. Fjernlyset må dog ikke genere eller blænde modkørende eller andre der bor eller opholder sig langs vejen.

Kører du med fjernlyset tændt, bør du skifte til nærlys ca. 200-300 meter fra en bil, lastbil eller motorcykel. Og ca. 100-150 meter fra en cyklist eller knallert.

Når du skifter til nærlys, skal du sætte hastigheden ned så den passer til dit udsyn.

Tågelygter – hvornår må de bruges?

Det er ikke alle biler der har tågelygter. De fleste biler har dog som minimum et enkelt tågebaglys. De der har tågelygter både foran og bagved, er ofte ikke klar over reglerne for at bruge tågelyset. Nogle bilister bruger kun tågelyset når de ikke kan se en hånd foran sig. Andre kører med tågelyset tændt altid, sammen med nærlys og er ofte kilde til frustrationer hos andre bilister.

Den generelle regel er, at du ikke må bruge tågelyset med mindre sigtbarheden er på mindre en 50 m. på grund af tåge eller regn.

Men der er jo sjældent regler uden undtagelser.

Iflg. færdselslovens §33a, stk. 1, skal du ved kørsel uden for lygtetændingstid (altså i dagstimerne), benytte nærlys/kørelys (kort lys), når du kører i bil. I stedet for nærlys kan du benytte tågeforlygter.

Det vil sige at du ikke må bruge tågeforlygter sammen med nær- eller kørelys, og heller ikke sammen med positionslyset, men udelukkende alene. 

 

Kører du derimod i lygtetændingstiden (altså når det er mørkt) så må du kun bruge tågelygterne ved tåge eller kraftig nedbør, som for eksempel regn og sne.

Hvad er forskellen på positionslys, nærlys, kørelys og fjernlys? Få svaret i denne blog.
Hvad er forskellen på positionslys, nærlys, kørelys og fjernlys?
Få svaret i denne blog.

Tågebaglygter må kun anvendes i tåge eller ved kraftig nedbør.

 

Husk at dine tågeforlygter skal bruges til at du kan se bedre under ringe forhold og tågebaglygter er til for at du bedre kan blive set af bagfrakommende biler.

 

Både tågeforlygter- og baglygter kan blænde dine medtrafikanter. Tågebaglygterne kan ud over dette også gøre det svært at se om du bremser. Så husk at slukke tågelygter når forholdene forbedres.

ledtilbilen forskellige lygtetyper nærlys langt lys bremselys blinklys led lys pærer til bil

Tal med en ekspert og få de rigtig pærer til netop din bil

 

Er du klar til at skifte til LED ?  Se vores udvalg ved at klikke her… 

 

 

Del dette indlæg

Tilbage til Blog
Du har lige tilføjet dette produkt til indkøbskurven:

Sådan ser din kurv ud
0