Get Up to 40% OFF New-Season Styles * Limited time only.

Canbus/Modstand

Filter
   • Canbus

    Hvad er Canbus og hvad skal det bruges til?

    Kort fortalt:
    Canbus er en nyere speciel måde, hvorpå bilens elektriske system er sat sammen.
    I et almindeligt/gammeldags ledningsnet, løber der ledninger fra…

    129,00 DKK

   Hvad er canbus og hvad skal det bruges til?

   Controller-Area-Network (CAN eller CAN-bus)

   Can-bus er en nyere speciel måde, hvorpå bilens elektriske system er sat sammen.

   I et almindeligt/gammeldags ledningsnet, løber der ledninger fra alle kontakter osv i bilen, og op til bilens styreboks.

   Can-bus benytter sig af nogle mellemstationer for at mindske mængden af ledninger i bilen.

   Fx kan der i en bil med et almindelig/gammeldags ledningsnet løbe op til 30 ledninger ud i hver dør.
   Dette blev et stigende problem i takt med at nye biler blev født med mere og mere komfortudstyr som alt sammen krævede nye ledninger og pladsen i bilens hulrum og gennemføringer blev derfor trang.

   I en bil med Can-bus ville alle eller flere af disse ledninger løbe direkte ind i en mellemstyreboks som kan sidde i døren og så ville der kun løbe 4 ledninger ud fra denne boks og ind i bilens styreboks. (Can-high, Can-Low, +12v, stel)

   Denne ændring af ledningsnettet gør at montering af elektrisk ekstraudstyr i biler, ser noget anderledes ud på en bil med Can-bus da man skal ind og have udstyret til at læse på can-high og can-low ledningerne istedet for på de 30 der løb i døren i de ældre ledningsnet.

   Dette gør at man skal have en specielt udstyr der kan snakke sammen med Can-bus´en hvis ens bil er udstyret med dette.

   Ledningsnettet er også mere følsomt på biler med Can-bus og monteringen skal derfor foretages med nogle meget bestemte forholdsregler.

   Meget forenkelt kan man sige at der sidder en can-bus boks i døren og en i bilen. Der er konstant digital kummunikation mellem disse to styrebokse og signalerne ligger på 000000 og 111111.
   Når døren så åbnes sendes ex 000111 signalet fra styreboksen i døren, ind til styreboksen i bilen og bilen ved nu at døren er åben at at ex loftlyset skal tænden.

   I stedet for ledninger til alle de enkelte funktioner, det gælder alle el krævende funktioner i en bil med Can Bus system, så er der i f.eks. i fører døren kun 4 ledninger fra selve bilen ud i døren, de 2 er + og – og de to andre er data ledere, en box i døren kan styre alle de funktioner som er installeret, og i stedet for ledninger frem og tilbage er enhederne styret af et digitalt signal til boxen om at f.eks. åbne døren når fjernbetjeningen bliver aktiveret, digitale signaler siger til boxen at døren skal åbne, eller hvad det nu er for en kommando.

   []