Get Up to 40% OFF New-Season Styles * Limited time only.

Den 1. pærer – Hvordan startede det

Back to Blog
ledtilbilen.com - Thomas Edison

Den 1. pærer – Hvordan startede det

92 / 100

Den 1. pærer – Hvordan startede det og hvilke pærer er de bedste?

Det elektriske lys, en af ​hverdagens bekvemmeligheder, der påvirker vores liv mest, blev ikke “opfundet” i traditionel forstand i 1879 af Thomas Alva Edison, skønt han kunne siges at have skabt det første kommercielt praktiske glødelys. Han var hverken den første eller den eneste person, der prøvede at opfinde en glødepære. Faktisk hævder nogle historikere, at der var over 20 opfindere af glødelamper inden Edisons version. Imidlertid krediteres Edison ofte for opfindelsen, fordi hans version var i stand til at overgå de tidligere versioner på grund af en kombination af tre faktorer: et effektivt glødemateriale, et højere vakuum end andre var i stand til at opnå og en høj modstand, der gjorde strømfordeling fra en centraliseret kilde økonomisk bæredygtig.

 

Humphry Davy

I 1802 opfandt Humphry Davy det første elektriske lys. Han eksperimenterede med elektricitet og opfandt et elektrisk batteri. Da han tilsluttede ledninger til sit batteri og et stykke kulstof, glødede carbonet og producerede lys. Hans opfindelse blev kendt som lysbue-lampen. Og selvom det producerede lys, producerede det ikke længe og var alt for lyst til praktisk brug.

Warren De La Rue

I løbet af de næste syv årtier skabte andre opfindere også “pærer”, men der opstod ingen design til kommerciel anvendelse. Mere bemærkelsesværdigt indkapslede den britiske videnskabsmand Warren de la Rue i 1840 et opviklet platinfilament i et vakuumrør og førte en elektrisk strøm gennem det. Designet var baseret på konceptet, at det høje smeltepunkt for platin ville give det mulighed for at arbejde ved høje temperaturer, og at det evakuerede kammer ville indeholde færre gasmolekyler til at reagere med platinet, hvilket forbedrede dets levetid. Skønt et effektivt design gjorde platinens omkostninger det upraktisk for kommerciel produktion.

Joseph Wilson Swan

I 1850 skabte en engelsk fysiker ved navn Joseph Wilson Swan en “lyspære” ved at omslutte karboniserede papirfilamenter i en evakueret glaspære. Og i 1860 havde han en fungerende prototype, men manglen på et godt vakuum og en tilstrækkelig forsyning af elektricitet resulterede i en pære, hvis levetid var meget for kort til at blive betragtet som en effektiv producer af lys. I 1870’erne blev der imidlertid bedre vakuumpumper tilgængelige, og Svanen fortsatte eksperimenter med lyspærer. I 1878 udviklede Swan en længerevarende lyspære ved hjælp af en behandlet bomuldstråd, der også fjernede problemet med tidlig pære-formørkning.

Henry Woodward & Mathew Evans

Den 24. juli 1874 blev der indgivet et canadisk patent af en medicinsk elektriker i Toronto ved navn Henry Woodward og en kollega Mathew Evans. De byggede deres lamper med forskellige størrelser og former af kulstofstænger mellem elektroder i glasflasker fyldt med nitrogen. Woodward og Evans forsøgte at kommercialisere deres lampe, men lykkedes ikke. De solgte til sidst deres patent til Edison i 1879.

Thomas Edison

Thomas Edison og den ”første” pære

Den 1. pærer - led pærerden 1. pærer thomas edison

Thomas Alva Edison

I 1878 begyndte Thomas Edison seriøs undersøgelse af at udvikle en praktisk glødelampe, og den 14. oktober 1878 indgav Edison sin første patentansøgning om “Forbedring af elektrisk lys”. Dog fortsatte han med at teste adskillige typer materiale til metalfilamenter for at forbedre hans oprindelige design, og inden 4. november 1879 indgav han et andet amerikansk patent på en elektrisk lampe ved hjælp af “en kulstoffilament eller bånd, der er opviklet og forbundet … til platina kontaktledninger. ”

 

Selvom patentet beskrev flere måder at skabe kulstoffilamentet, herunder “bomulds- og linnetråd, træspalter, papirer coiled på forskellige måder,” var det først flere måneder efter patentet blev tildelt, at Edison og hans team opdagede, at en kulsyreholdig bambus glødetråd kunne vare over 1200 timer.

 

Denne opdagelse markerede begyndelsen på kommercielt fremstillede lyspærer, og i 1880 begyndte Thomas Edisons firma, Edison Electric Light Company, at markedsføre sit nye produkt.

 

Original Edison pære

Original carbon-filament pære fra Thomas Edison.

Andre bemærkelsesværdige datoer:

1906 – General Electric Company var de første, der patenterede en metode til fremstilling af wolframfilamenter til brug i glødepærer. Edison selv havde vidst, at wolfram i sidste ende skulle vise sig at være det bedste valg for filamenter i glødepærer, men i hans dag var det ikke nødvendigt at bruge maskinerne til at fremstille ledningen i en så fin form.

1910 – William David Coolidge fra General Electric forbedrede fremstillingsprocessen for at fremstille de længstvarende wolframfilamenter.

1920’erne – Den første frostede pære er produceret og justerbare lyspærer til billygter og neonbelysning.

1930’erne – 30’erne så opfindelsen af ​​små engangslampe til fotografering og den lysstofrør.

1940’erne – De første “bløde lys” glødepærer.

1950’erne – Kvartsglas og halogenpære produceres

1980’erne – Nye lav-wattmetalhalogenider oprettes

1990’erne – Pærer med lang levetid og kompakte lysstofrør gør deres debut.

 

Fremtiden for den “første” pære?

Moderne glødepærer er ikke energieffektive – mindre end 10% af den elektriske strøm, der leveres til pæren, omdannes til synligt lys. Den resterende energi går tabt som varme. Disse ineffektive pærer bruges imidlertid stadig i dag på grund af mange fordele, såsom:

den 1. pærer både som halogen og led

 

 

  • Kan tilpasses til små systemer
  • Lavspænding, f.eks. i batteridrevne enheder
  • Bred form og størrelse tilgængelighed
  • Heldigvis har lovgivningen i mange lande, påbudt at udfase glødepærenden til mere energieffektive muligheder såsom kompakte lysstofrør og LED-pærer.

 

Men når LED-priserne falder markant, ser fremtiden ud til at tilhøre LED-en. Her på LEDtilbilen.com lagerfører vi et stadigt voksende katalog af LED-pærer og tilbehør. 

 

Det går alt for langsomt med at få lovgivningen på plads med eftermonterede LED-lygter, men nogle gange skal man også leve lidt for at være med helt fremme og ha´ det fedeste lys og look.

 

Smut ind på LEDtilbilen.com og kom i gang med at se bedre ud og se bedre frem. Vi leverer og monterer de bedste LED-pærer på markedet.

Del denne artikel

Back to Blog
[]