Lygternes Fremtid

Tilbage til Blog

Lygternes Fremtid

Lygternes Fremtid, Ledtilbilen.com

Lygternes Fremtid – LED

De fleste mennesker tænder ikke deres bils forlygter og tænker, jeg ville ønske, de var lysere. Shuji Nakamura er ikke de fleste.

Den Nobelprisvindende belysningsforsker har brugt de sidste fem år på at udvikle et laserbaseret belysningssystem. Hans firma, SLD Laser, siger, at det nye design er 10 gange lysere end det nuværende LED-lys, og som er i stand til at belyse objekter en kilometer væk, samtidig med at de bruger mindre strøm end nogen nuværende teknologi. Og i modsætning til en almindelig, analog forlygte, kan laseren potentielt integreres i nuværende og kommende førerassistent-systemer.

Når biler bevæger sig mod mere forbedrede og kraftfulde semi-autonome systemer, der ikke kun er afhængige af konstant cloud computing til deres beslutningstagning, men også på klar front “vision” gennem deres kameraer og sensorer, vil lys og dataoverførsel have stor indflydelse på chaufførens sikkerhed. SLD’s laser kan også transmittere data via Li-Fi – der ligner Wi-Fi, men bruger lys og transmitterer data hurtigere. Virksomheden har endnu ikke fuldt ud udviklet denne kapacitet, men siger, at den er i støbeskeen.

 

Under en demonstration om natten på Apex OHV rekreative område uden for Las Vegas, legede vi med lommelygter bygget med den nye teknologi. Den præcise stråle oplyste let de uklare kanter af fjerne bjerge. En lys-bar monteret på en terrængående lastbil afslørede glimrende lys igennem tåge, støvet markvej og voldsomt vejr.

 

Denne imponerende lysstyrke fører til et åbenlyst spørgsmål: Hvordan er disse enheder, der har den omtrentlige effekt som Klieg spotlights i stand til at oplyse vejen så godt uden at blænde de modkørende og forankørende.

“På grund af den punkt-præcise stråle kan du fastlægge lyset,” sagde Nakamura. “Du kan endda forme det dynamisk undervejs, så lysstrålen vil gå ned eller til højre væk fra bilisternes øjne.”

 

Mens de nye laserlygter begynder at kunne ses senere på året som originalt udstyr på nogle køretøjer i Europa – inklusive BMW M-serien og 5-serien – kan der gå år, før de bliver almindeligt brugt.

Standarder

Amerikanske standarder for avanceret teknologi, herunder laserlys, adskiller sig ofte fra andre markeder, ”sagde Karl Brauer, udøvende udgiver af det bilanalytiske Autotrader. “Det er en anden afspejling af, hvordan bilindustriens stadig mere globale karakter stadig skal overvinde markedsspecifikke regler.” Denne mangel på konsistens øger køretøjets produktionsomkostninger på grund af den højere pris for tilpasning af individuelle dele. (Laser-forlygter har omtrent de samme forbrugeromkostninger som aktuelle LED-forlygter i det lave firecifrede interval.)

 

SLD har udviklet noget af en løsning på hjemmemarkedet, mens det påvirker amerikanske beslutningstagere til at ændre lysindustrien til biler. ”Vi arbejder i stedet på det, vi kalder et højlys boost, hvor vi tilføjer laserlys til fjernlyslygterne i en bil,” sagde Nakamura. ”Selvom vi er nødt til at tilpasse lysstyrken til det amerikanske marked, lyser det stadigt tre gange bedre end LED-lys.”

I mellemtiden licenserer Nakamura teknologien i andre produkter til det amerikanske marked: Hjemmebelysning, stadionbelysning, fotografering og eventyrapplikationer, for blot at nævne nogle få. Men han er stadig sikker på, at laserlys til sidst vil sejre, ligesom LED’er har. ”Snart vil laser blive den primære løsning,” sagde Nakamura. “Og det vil efterhånden finde vej til det brede marked.”

Kontakt & vejledning

Skulle du være interesseret i at komme ud til os, på Engvej 37, 3300 Gørløse så er du mere end velkommen, ellers kan vi også komme til dig.
Dette skal selvfølgelig ske efter aftale, så book montering eller ring til os, så skal vi nok finde en løsning, sammen.

Del dette indlæg

Tilbage til Blog